Кондитерські вироби (солодощі, солодкі страви) - висококалорійні і легкозасвоювані харчові продукти з великим вмістом цукру, що відрізняються приємним смаком і ароматом. Як основна сировина для приготування кондитерських виробів використовуються наступні види продуктів: борошно (пшеничне, рідше кукурудзяна, рисова, вівсяна і ін), цукор, мед, фрукти і ягоди, молоко та вершки, жири, яйця, дріжджі, крохмаль, какао, горіхи, харчові кислоти, желюючий речовини, смакові і ароматичні добавки, харчові фарбники і розпушувачі. Кулінар та історик В. В. Похлебкин вважав, що у всіх видах кондитерського тіста борошно займає підлегле становище (виключення - тісто для пасок і пряників) і відсутня вода

Види кондитерських виробів.

Залежно від використовуваних інгредієнтів, всі види кондитерських виробів діляться на дві основні групи: цукристі та борошняні. Буває, що кондитерський виріб містить елементи обох груп, однак лише одна вважається основною (наприклад вафлі з полуницею - борошняний, хоча полуничний наповнювач - цукристих).

Група цукристі

Варення, джем, повидло, мармелад, конфітюр

Зварені в солодкому сиропі фрукти або ягоди, пелюстки квітів, класифікуються в залежності від технології приготування і консистенції готового продукту.

    
Грильяж

Цукерки з суміші карамелізованого цукру з товченими горіхами.

    
Желе

Солодке блюдо з фруктових або ягідних соків з цукром і желюючий речовиною, як правило, желатином.

    
Зефір, пастила

Кондитерські вироби з протертих і зварених з цукром фруктів з додаванням збитого яєчного білка.

    
Цукерки, ірис, карамель, льодяники

Дрібні солодощі у вигляді кульок, плиток, подушечок з карамелізованого цукру, шоколаду, патоки, згущеного молока та інших продуктів.

    
Креми

Десертні страви у вигляді однорідної маси з розтертих фруктів, збитих яєць, масла або вершків.

    
Марципан

Кондитерський виріб з еластичної суміші, що готується з тертого мигдалю або інших горіхів з цукровою пудрою.

    
Меренги і безе

Повітряне тістечко з запечених білків, також з прошарком з крему або варення.

    
Морозиво та сорбет

Заморожений молочний або фруктово-ягідний десерт.

    
Мусси

Солодке блюдо з збитою шоколадної, фруктової, ягідної і т. п. маси з манною крупою, яйцями або желатином.

    
Помадка

М'які ароматна маса з фруктів або вершків консистенції густої сметани.

    
Самбук

Охолоджене повітряний блюдо, приготовлене шляхом збивання фруктового пюре з цукром і яєчним білком.

    
Суфле

Пишне блюдо зі збитих в піну білків та інших продуктів.

    
Халва, лукум і інші східні солодощі

Всілякі типи печива, ізюмні-горіхових і крахмало-цукрових виробів, поширених на Близькому Сході і в Середній Азії.

    
Цукати

Зацукровані фрукти або нарізані кірки апельсинів, кавунів, динь.

    
Шоколад

Кондитерський виріб з розтертих бобів какао з додаванням інших інгредієнтів.

Група борошняні

 Вафлі

Сухе печення особливого виду, що готується з рідкого тіста, складається з тонких шарів, промазаних начинкою.

    
Печиво

Дрібні кондитерські вироби з недріжджовим тіста, в основному пісочного, з розпушувачами.

    
Пироги солодкі, пиріжки, ватрушки, булки, пончики, кекси, ромові баби

Хлібобулочні вироби з дріжджового, листкового, прісного здобного, заварного і ін тесту різноманітних форм і розмірів, з начинкою або без начинки, випечені або смажені.

    
Пряники, пряники

Тверді хлібобулочні вироби з борошна, меду і обов'язково прянощів.

    
Торти і тістечка, еклери

Святкові десерти з бісквітного, заварного, листкового, пісочного тіста з кремом і цукатами, як правило, з гарною обробкою.

Бесплатный конструктор сайтовuCoz