Кондитерські вироби (солодощі, солодкі страви) - висококалорійні і легкозасвоювані харчові продукти з великим вмістом цукру, що відрізняються приємним смаком і ароматом. Як основна сировина для приготування кондитерських виробів використовуються наступні види продуктів: борошно (пшеничне, рідше кукурудзяна, рисова, вівсяна і ін), цукор, мед, фрукти і ягоди, молоко та вершки, жири, яйця, дріжджі, крохмаль, какао, горіхи, харчові кислоти, желюючий речовини, смакові і ароматичні добавки, харчові фарбники і розпушувачі. Кулінар та історик В. В. Похлебкин вважав, що у всіх видах кондитерського тіста борошно займає підлегле становище (виключення - тісто для пасок і пряників) і відсутня водаВиди кондитерських виробів.Залежно від використовуваних інгредієнтів, всі види кондитерських виробів діляться на дві основні групи: цукристі та борошняні. Буває, що кондитерський виріб містить елементи обох груп, однак лише одна вважається основною (наприклад вафлі з полуницею - борошняний, хоча полуничний наповнювач - цукристих).Група цукристіВарення, джем, повидло, мармелад, конфітюр
Зварені в солодкому сиропі фрукти або ягоди, пелюстки квітів, класифікуються в залежності від технології приготування і консистенції готового продукту.
Грильяж
Цукерки з суміші карамелізованого цукру з товченими горіхами.
Желе
Солодке блюдо з фруктових або ягідних соків з цукром і желюючий речовиною, як правило, желатином.
Зефір, пастила
Кондитерські вироби з протертих і зварених з цукром фруктів з додаванням збитого яєчного білка.
Цукерки, ірис, карамель, льодяники
Дрібні солодощі у вигляді кульок, плиток, подушечок з карамелізованого цукру, шоколаду, патоки, згущеного молока та інших продуктів.
Креми
Десертні страви у вигляді однорідної маси з розтертих фруктів, збитих яєць, масла або вершків.
Марципан
Кондитерський виріб з еластичної суміші, що готується з тертого мигдалю або інших горіхів з цукровою пудрою.
Меренги і безе
Повітряне тістечко з запечених білків, також з прошарком з крему або варення.
Морозиво та сорбет
Заморожений молочний або фруктово-ягідний десерт.
Мусси
Солодке блюдо з збитою шоколадної, фруктової, ягідної і т. п. маси з манною крупою, яйцями або желатином.
Помадка
М'які ароматна маса з фруктів або вершків консистенції густої сметани.
Самбук
Охолоджене повітряний блюдо, приготовлене шляхом збивання фруктового пюре з цукром і яєчним білком.
Суфле
Пишне блюдо зі збитих в піну білків та інших продуктів.
Халва, лукум і інші східні солодощі
Всілякі типи печива, ізюмні-горіхових і крахмало-цукрових виробів, поширених на Близькому Сході і в Середній Азії.
Цукати
Зацукровані фрукти або нарізані кірки апельсинів, кавунів, динь.
Шоколад
Кондитерський виріб з розтертих бобів какао з додаванням інших інгредієнтів.
|
Група борошняні
Вафлі
Сухе печення особливого виду, що готується з рідкого тіста, складається з тонких шарів, промазаних начинкою.
Печиво
Дрібні кондитерські вироби з недріжджовим тіста, в основному пісочного, з розпушувачами.
Пироги солодкі, пиріжки, ватрушки, булки, пончики, кекси, ромові баби
Хлібобулочні вироби з дріжджового, листкового, прісного здобного, заварного і ін тесту різноманітних форм і розмірів, з начинкою або без начинки, випечені або смажені.
Пряники, пряники
Тверді хлібобулочні вироби з борошна, меду і обов'язково прянощів.
Торти і тістечка, еклери
Святкові десерти з бісквітного, заварного, листкового, пісочного тіста з кремом і цукатами, як правило, з гарною обробкою.
|